Kim jest sommelier i jak można nim zostać?
W świecie amatorów wina zawód sommelier jest niezwykle ceniony. Czym konkretnie zajmują się osoby na tym stanowisku, jak zostać sommelierem i ile zarabia się w tej branży? Poszukajmy wspólnie odpowiedzi!
Czym zajmuje się sommelier?
Sommelier, jako znawca wina zwykle zatrudniany jest w wykwintnych restauracjach. Trzeba jednak przyznać, że pracę poprzedza wiele przygotowań i czasu na zdobycie wiedzy. Dobry sommelier powinien być prawdziwym pasjonatem win z całego świata oraz śledzić nowinki na temat tego trunku.
Na co dzień sommelier zajmuje się selekcją i serwowaniem wina do dań podawanym gościom w restauracji bądź winiarni. Powinien on jednocześnie w sposób profesjonalny ułatwiać odpowiedni dobór wina, odpowiadać na pytania dotyczące jego pochodzenia, historii oraz produkcji tego alkoholu.
Warto dodać w tym miejscu, że sommelier to nie tylko znawca win, ale też osoba posiadająca cechy kelnera, kierownika zmiany, managera i degustatora.
Jak zostać sommelierem?
Sommelier powinien być specjalistą w następujących tematach:
- znajomości szczepów wykorzystywanych podczas produkcji wina,
- rozpoznawaniu rodzajów winorośli i winogron,
- wiedzy na temat regionu, z którego pochodzi alkohol,
- historii danego wina,
- procesu fermentacji,
- techniki podania danego trunku,
- zamawianiu i układaniu karty win,
- pomocy gościom, którzy chcą dobrać odpowiednie napoje do zamawianych potraw,
- znajomości roku produkcji, jaki mają poszczególne wina.
Podobnie, jak kelner, dobry sommelier musi też odznaczać się odpowiednimi kompetencjami miękkimi, takimi jak empatia, kreatywne myślenie, czy dobre zarządzanie czasem. Umiejętności te z pewnością ułatwią współpracę z szefem kuchni oraz doradzanie gościom na sali restauracyjnej.
Tak szeroki zakres wiedzy wymaga oczywiście odpowiedniego szkolenia. Trzeba przyznać, że sommelierów polskich nie mamy jeszcze zbyt dużo, ale ci zatrudnieni z pewnością podnoszą renomę lokalu i pozytywnie wpływają na jego wizerunek. W naszym kraju wciąż jest to jednak raczkujący zawód (znajduje się na liście zawodów dopiero od kilku lat).
Przeczytaj też: Jak uzyskać patent i ile to kosztuje? | Czy warto iść na studia?
Kursy sommelierskie
Jeśli chcielibyśmy pracować w ten sposób w branży gastronomicznej i zgłębić temat wina, konieczne będzie odbycie szkolenia sommelierskiego lub kursu zawodowego. Niezbędne jest też zdanie egzaminu, który regularnie organizuje w różnych częściach Polski Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
Ta organizacja organizuje również cyklicznie seminaria, wyjazdy i zawody. Najwyższym poziomem wtajemniczenia i największym prestiżem odznacza się jednak międzynarodowa organizacja Court od Master Sommelier.
Do naszego polskiego odpowiednika może zapisać się właściwie każdy miłośnik wina. Jedynym warunkiem jest zaliczenie krótkiego testu oraz „poręczenie” za nas dwóch członków Stowarzyszenia.
Natomiast koszt profesjonalnego szkolenia na sommeliera waha się między 500 a 1500 złotych, a cena zależy od zakresu wiedzy, jaka zostanie przekazana w trakcie nauki.
Ile zarabia sommelier?
Zarobki sommelierów zależne są od ich doświadczenia i renomy w branży alkoholi. Możemy jednak przyjąć, że najlepsi specjaliści mogą liczyć na pensję w wysokości około 8 tysięcy złotych brutto. Poza tym, oprócz stałego wynagrodzenia, sommelierzy otrzymują często sowite napiwki. Prawdziwi specjaliści w zakresie wina prowadzą także szkolenia i eventy, w których biorą udział początkujący w branży, co stanowi dodatkowe źródło dochodów.
Zawód związany z branżą wina: enolog
Jeśli mamy smykałkę w temacie wina, stoi przed nami otworem nie tylko praca sommeliera. Ciekawym zawodem związanym z tym trunkiem jest też enolog. Osoba o takim wykształceniu może znaleźć zatrudnienie np. przy produkcji wina, w turystyce (jako przewodnik wycieczek po szlakach wina lub winnicach) czy przy sprzedaży wina.
Pomoc wyszkolonych enologów przydaje się także przy zakładaniu winnic oraz podejmowaniu decyzji na temat szczegółów uprawy winorośli. Specjaliści posiadający szeroką wiedzę w tej dziedzinie potrafią również badać związane z branżą nowe technologie, przeprowadzać badania fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne wina oraz np. pomagać winiarniom w doborze kupowanego sprzętu.
Opublikuj komentarz